Λάμπες led τι είναι και σε τι διαφέρουν από τις άλλες λάμπες ;Θετικά -Αρνητικά

Λάμπες led τι είναι και σε τι διαφέρουν από τις άλλες λάμπες ;Θετικά -Αρνητικά


Δίοδος Εκπομπής Φωτός (LED),αποκαλείται ένας ημιαγωγός ο οποίος εκπέμπει φως στενού φάσματος όταν του παρέχεται μία ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης .

Το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται εξαρτάται από την lampes led

χημική σύσταση του ημιαγώγιμου υλικού που χρησιμοποιείται,

και μπορεί να είναι υπεριώδες, ορατό ή υπέρυθρο.

Συνήθως χρησιμοποιούνται κυκλώματα για την τροφοδοσία των led ώστε το ρεύμα που διέρχεται από αυτά να είναι διακοπτόμενο, άρα και να μικραίνει η κατανάλωση ενέργειας του λαμπτήρα, σε τόσο υψηλή συχνότητα, ώστε να μην γίνεται άμεσα αντιληπτό το φαινόμενο από το ανθρώπινο μάτι.

Το φαινόμενο όμως γίνεται έμμεσα αντιληπτό από τον εγκέφαλο και μπορεί να κουράσει, όμοια με το τρεμόσβημα ενός λαμπτήρα φθορισμού.

Oι λάμπες led δεν παρέχουν ομοιόμορφη κατανομή στις συχνότητες του φωτός που εκπέμπουν,αντίθετα με το φυσικό φως του ήλιου .Το «λευκό» φως led έχει ως κύρια συνιστώσα το μπλέ  φως.

Πλεονεκτήματα  του φωτισμού με λαμπτήρες led:
•Μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (με την ίδια και καλύτερη απόδοση σε φωτισμό) έως και 95%.
•Δεν έχουν κόστος συντήρησης, συχνής αντικατάστασης, εργατικά κόστη.
•Η διάρκεια ζωής τους είναι  συνήθως είναι πάνω από 25.000 ώρες έως 50.000 ώρες.
•Δεν εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες (<65 βαθμούς Κελσίου).
•Δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, όπως υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο.
•Προσφέρουν άνετο και ξεκούραστο φωτισμό, με πολύ καλή ποιότητα χρώματος (CRI>80).
•Οι λαμπτήρες LED αντικαθιστούν τους παλαιούς λαμπτήρες χωρίς να αλλάξετε το φωτιστικό σώμα.
•Τα προϊόντα διατίθενται συνήθως  με πολυετή εγγύηση καλής λειτουργίας (ποικίλλει αναλόγως με το μοντέλο και τον κατασκευαστή).

Μειονεκτήματα   του φωτισμού  με  λαμπτήρες  led  :

Αλλοιώνει τα χρώματα (σε σχέση με τον φυσικό φωτισμό του ήλιου)

-Ελαττώνει την αντιλαμβανόμενη φωτεινότητα, καθώς οι ιδιότητες ανάκλασης ή επανεκπομπής του υλικού που αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες συχνότητες του led είναι αυτές που παίζουν τον κύριο ρόλο στο οπτικό αποτέλεσμα του φωτισμού. Επομένως προτείνουμε ,  όταν αγοράζετε λάμπες  led  να διαλέγετε περισσότερα  watt,  απο ότι θα επιλέγατε σε μία λάμπα πυρακτώσεως .

-Eπειδή οι λαμπτήρες led  έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα στο χρόνο και δέν  γνωρίζουμε  αν πραγματικά διαρκούν όσες ώρες  αναγράφουν στην συσκευασία .

– Οι λαμπτήρες αυτοί έχουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων ,που δέν συνδυάζονται  με άλλα είδη λαμπών που έχουμε ήδη στο σπίτι. Μην επιχειρήσετε να συνδυάσετε σε ένα πολύφωτο π.χ λάμπες ηλεκτρονικές με λάμπες  led  , θα υπάρχει μεγάλη  διαφορά στο χρώμα του φωτισμού και το αποτέλεσμα θα είναι ανόμιο.

-Πολλές εταιρείες παρέχουν εγγύηση στις λάμπες  led   για 1 έως 2 έτη. Προσοχή :Έχει παρατηρηθεί όμως,    ότι αν καούν και έρθει η ώρα για την αντικατάσταση τους ,λόγω εγγύησης , να πάυουν πλέον οι κωδικοί και να μην μπορεί να γίνει η αντικατάσταση τους ή να μην υπάρχει το  ακριβές χρώμα και να υπάρχει διαφορά χρωματική  με τις υπόλοιπες .

Επιτρέπεται η αντιγραφή μέρους ή όλου του άρθρου εφόσον αναγράφετε η πηγή.