Είτε αλλάζετε συχνά τα κάδρα στο σπίτι σας , είτε βρισκόσαστε σε νέο σπίτι και θέλετε να βάλετε μόνοι σας τα κουρτινόξυλα , το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να καλείτε μάστορα για μιά απλή τρύπα στον τοίχο που θα στηρίξει ένα ράφι, κάδρο κ.λ.π.
Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε τρύπες στους τοίχους,θα πρέπει πρώτα να τονίσουμε,ότι αν δεν υπάρχουν σχέδια ή φωτογραφίες που να αποτυπώνουν επακριβώς τις σωληνώσεις και κατ΄επέκταση τις καλωδιώσεις εντός τους , δεν μπορείτε να είστε 100% σίγουροι ότι δεν διέρχεται ηλεκτροφόρο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος στο σημείο αυτό.
Επιπλέον αν το σπίτι είναι παλαιό και έχει δεχτεί παρεμβάσεις από άτομα που δεν κατέχουν τις απαραίτητες άδειες και ειδίκευση , δεν αποκλείεται να έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί και οι σωληνώσεις να είναι ανεξέλεγκτες.
Οι ηλεκτρολόγοι κατά την ηλεκτρολογική εγκατάσταση μιας οικίας ,σωληνώνουν , τοποθετούν κουτιά διακλαδώσεως ψηλά για να γίνονται οι συνδέσεις και χαμηλά κουτιά διακόπτου .Οι διαδρομές που ακολουθούν οι σωληνώσεις είναι πάντα οριζόντιες και κάθετες και ποτέ λοξές.Εντός των σωληνώσεων αυτών διέρχονται τα καλώδια ρεύματος διαφόρων διατομών και χρωμάτων.
Τα κουτιά διακλαδώσεως είναι ορατά με γυμνό μάτι και μετά το βάψιμο και συνήθως είναι στρογγυλά , υπάρχουν όμως και τετράγωνα και ορθογώνια .Οι σωληνώσεις και κατ΄επέκταση οι καλωδιώσεις ενώνουν τα κουτιά διακλαδώσεως τα οποία βρίσκονται οριζόντια στην ίδια ευθεία.Αν τα κουτιά διακλαδώσεως είναι κρυμμένα (στοκαρισμένα ) μπορεί να μην τα βλέπεται αλλά υπάρχουν ,δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, θα χρειαστείτε βοήθεια από ηλεκτρολόγο.
Για να δωθεί ρεύμα στην πρίζα, ή τον διακόπτη κ.λ.π. γίνονται κάθετες σωληνώσεις από το κουτί διακλάδωσης στην ίδια ευθεία με τον διακόπτη ή αν είναι πολλαπλές παροχές λίγο λοξά .
Βασικές οδηγίες για να μην γίνει ζημιά στα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον τοίχο και να μην κινδυνεύσετε από ηλεκτροπληξία :
- Μην τρυπάτε ενδιάμεσα από δύο κουτιά διακλάδωσης (στο ίδιο ύψος) και γενικά αποφεύγετε να τρυπήσετε στο ίδιο ύψος με τα κουτιά διακλάδωσης , γιατί μπορεί κάποιο να είναι κρυμένο .
- Μην τρυπάτε ενδιάμεσα από ένα κουτί διακλαδώσεως και μία πρίζα ή διακόπτη σε μια νοητή ευθεία.
- Μην τρυπάτε σύριζα με τα κουτιά διακλαδώσεως ή τις πρίζες -διακόπτες, κρατήστε μια απόσταση ασφαλείας γιατί μπορεί από λάθος κατασκευής να έχει παρεκκλίνει λίγο.
- Αν δίπλα σε μια πρίζα υποψιάζεστε ότι “συνεχίζει” προς κάποια άλλη πχ πρίζα ή διακρίνετε κάποιο μερεμέτι στον τοίχο αποφύγεται και αυτό το σημείο.
Αν δεν είστε σίγουροι για κάπου αν υπάρχει καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος στον τοίχο , τότε καλέστε τον ηλεκτρολόγο σας, να σας κάνει την τρύπα με ασφάλεια .Ακόμα και αν δεν έχει κατασκευάσει ο ίδιος τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην οικία διαθέτει την απαραίτη πείρα και ειδικά εργαλεία για τις δύσκολες περιπτώσεις.
Επιτρέπεται η αντιγραφή μέρους ή όλου του άρθρου εφόσον αναγράφεται η πηγή