Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2012 , τέθηκε σε εφαρμογή η κοινοτική οδηγία που απαγορεύει την κυκλοφορία λαμπτήρων πυρακτώσεως,προκειμένου στο εξής να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας .
Η χρήση τους δεν εγκυμονεί κινδύνους, όμως αν σπάσουν τα πράγματα αλλάζουν λόγω του υδράργυρου που περιέχουν.
Στην περίπτωση που μια λάμπα φθορισμού ή ένας θερμοστάτης ή ένα θερμόμετρο, ή οτιδήποτε άλλο αντικείμενο που περιέχει υδράργυρο σπάσει, σας συστήνουμε να ακολουθήσετε τις επόμενες απλές πρακτικές οδηγίεςγια τον καθαρισμό του.
-Σε καμία περίπτωση ,μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό
-Κλείστε αμέσως το κεντρικό σύστημα κλιματισμού ανυπάρχει και κρατείστε το κλειστό για αρκετές ώρες και αν είναι δυνατόν για όλο το βράδυ
-Αερίστε το χώρο ,όσο καλύτερα γίνεται ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα
-Μην επιτρέπετε σε κανένα ζωντανό οργανισμό (ειδικά παιδιά, γέροντες και ασθενείς) να παραμείνουν στον εν λόγω χώρο ή να τον επισκεφθούν για αρκετές ώρες.
-Αφού κατακαθίσει ο υδράργυρος , μπορείτε πλέον να τον μαζέψετε με απλή σκούπα
Γιατί είναι επικίνδυνος ο υδράργυρος
Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή υδραργύρου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά τοξικό μέταλλο σε υγρή μορφή και μπορεί να προκαλέσει άμεσα οξεία υδραργυρική πνευμονία
Η πόση και βρώση υδραργύρου σε ιονική ή ανόργανη μορφή είναι λιγότερο επικίνδυνες γιατί ο οργανισμός απορροφά σχετικά ελάχιστες ποσότητες. Ωστόσο αν είναι σε οργανική μορφή τότε απορροφάται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εκτεθεί σε υδράργυρο (συνήθως από βρώση θαλασσινών, η πόση μολυσμένου νερού ά ακόμη και από σφραγίσματα δοντιών) και ειδικές αιματολογικές ή ουρολογικές εξετάσεις το πιστοποιούν. Ωστόσο τέτοιου είδους εξετάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνήθεις αιματολογικές ή ουρολογικές εξετάσεις με αποτέλεσμα πολλοί λίγοι (ελαχιστότατοι) να το γνωρίζουν
-Σε μικρές συγκεντρώσεις το πρόβλημα λύνεται με κατάλληλη δίαιτα.
-Σε υψηλές συγκεντρώσεις, χρειάζεται ειδική θεραπεία με χηλικές ενώσεις που δημιουργούν τις δικές τους παρενέργειες.
Δείτε το εξής περιστατικό :
Στις 10 Φεβρουαρίου 2011 κάποιος ανέβηκε σε μια καρέκλα για να αλλάξει μια καμένη λάμπα.
Η λάμπα ήταν απ αυτές τις καινούριες οικονομίας που έχουν υδράργυρο μέσα (γι΄ αυτό και πρέπει να ανακυκλώνονται όταν καίγονται).
Η λάμπα ήταν ζεστή ακόμα και προφανώς του γλίστρησε και πέφτοντας στο πάτωμα έγινε κομμάτια (κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας).Κατεβαίνοντας από τη καρέκλα, ο τύπος έκανε το λάθος και πάτησε τα γυαλιά ενώ ήταν ξυπόλητος!!!Το αποτέλεσμα ήταν να… δηλητηριαστεί το πόδι του από τον υδράργυρο!
Πέρασε 2 βδομάδες στην εντατική με το φόβο να του ακρωτηριάσουν το πόδι.
Δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες γιατί ο στόχος είναι η ενημέρωση και προστασία των κατανωλωτών αν επιθυμείτε όμως να δείτε ,μπορείτε να πατήσετε εδώΠηγή : http://www.greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-52-24/2010-01-21-19-14-49/16148-h-#sthash.sZCLXIrC.dpuf
Επιτρέπετε η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου εφόσον αναφέρεται η πηγή