Ο Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, είναι μία ηλεκτρική συσκευή που παρέχει ζεστό νερό χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ηλεκτρικού ρεύματος , είτε με αντιστάσεις, είτε με μπόιλερ.Σε αντίθεση με τον ηλιακό που χρησιμοποιεί την ενέργεια που λαμβάνει απο τον ήλιο.
Συγκεκριμένα, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κυλινδρικό δοχείο , αποτελούμενο από διπλά θερμομονωμένα τοιχώματα και θερμαντικό σώμα που βρίσκεται στο μέσο του δοχείου.
Με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θερμαίνεται αυτό το θερμαντικό σώμα, το οποίο με τη σειρά του θερμαίνει το νερό, μέσα στον κύλινδρο.
Ο θερμοσίφωνας είναι συνδεδεμένος με την παροχή νερού και για κάθε ποσότητα θερμού νερού που αντλείται για χρήση, υπάρχει αυτόματη αναπλήρωση με ψυχρό νερό.
Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες διακρίνονται ανάλογα:
– Τη χωρητικότητά τους, κυμαίνονται απο 20 λίτρα έως 120 λίτρα.
Οι μικροί καλύπτουν τις ανάγκες του νεροχύτη της κουζίνας, ενώ οι μεγαλύτεροι παρέχουν θερμό νερό για όλες τις ανάγκες του σπιτιού.
-Τη στήριξή τους , δαπέδου , οριζόντιοι ή κάθετοι
Ανάλογα το χώρο που θέλουμε να τον τοποθετήσουμε. Άν είναι να τοποθετηθεί π.χ. σε πατάρι επιλέγουμε οριζόντιο για να μην καταλαμβάνει χώρο .
-Το μέταλλο του περιβλήματος δοχείου
-Την ταχύτητα απόκρισης στη θέρμανση νερού
Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες αργής θέρμανσης , είναι αυτοί που υπάρχουν στην πλειοψηφία των οικιών.
Οι ταχυθερμοσίφωνες, οι οποίοι έχουν δύο πλεονεκτήματα:
-ζεσταίνουν όση ποσότητα νερού χρειαστεί κάποιος, χωρίς το φόβο «να μείνει στα κρύα του λουτρού»
-καταναλώνουν ρεύμα μόνο όταν περνάει νερό μέσα τους, χρησιμοποιούνται κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους ( κουζίνες εστιατορίων ) αλλά και σε οικίες σε κουζίνες και σε μπάνια για μικρή χρήση νερού για ένα άτομο .
Συμβουλές για οικονομία και παράταση του χρόνου ζωής
-Μην ανάβετε άσκοπα τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα , για μικρή χρήση νερού στην κουζίνα π.χ ζεστάνετε νερό με τον βραστήρα
-Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σας στους 60 με 65 βαθμούς
– Αλλάξτε κάθε 2 έτη περίπου το ανώδιο του θερμοσίφωνα γιατί φθείρεται και κάνει ζημιά στην αντίσταση του
Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στη φθορά ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα
– Η ποιότητα του νερού είναι ένας απ’ αυτούς, καθώς η ύπαρξη αλάτων επιταχύνει τις φθορές. Στην περιοχή μας το νερό είναι αρκετά σκληρό και η μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα δημιουργεί πολλές φθορές.
– Η συχνότητα χρήσης , καθώς η χρήση τους σε επαγγελματικούς χώρους ( εστιατόρια ) συντελεί και στην φθορά τους
-Οι χάλκινες σωληνώσεις που φθείρουν το μέταλλο του θερμοσίφωνα, και μειώνουν τη διάρκεια ζωής του
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που καταστρέφονται οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες μετά από μερικά χρόνια χρήσης, είναι να τρυπήσουν εσωτερικά, οπότε και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν.
Συχνά παρουσιάζονται βλάβες στην αντίσταση ή στο θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Άλλες φορές πάλι η κακή λειτουργία στο μπόιλερ του θερμοσίφωνα δημιουργεί προβλήματα στη θέρμανση νερού.
Για το λόγο όλων αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών στα ευπαθή τους μέρη, οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες κυμαίνονται σε πολύ διαφορετικές τιμές.
Συμβουλή :
Ανάλογα με την ποιότητα των υλικών ,που επιλέγει ο κάθε κατασκευαστής να χρησιμοποιήσει είναι και η διάρκεια ζωής τους , για το λόγο αυτό , μην επιλέγετε τον θερμοσίφωνα σας με γνώμονα μόνο την τιμή του.
Στην ηλιόλουστη χώρα που ζούμε , προτιμήστε ηλιακούς θερμοσίφωνες για εξοικονόμηση ενέργειας