Φωτιστικά εξωτ.χώρου-κήπου σε οικίες .Τι να προσέξετε ;

Φωτιστικά εξωτ.χώρου-κήπου σε οικίες .Τι να προσέξετε ;

Στους εξωτερικούς χώρους των κατοικιών   χρησιμοποιούνται φωτιστικά εξωτερικού χώρου κατάλληλα για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους αυτούς.Θα πρέπει να είναι  στεγανά ,για να μην φαναρι τοιχουεπηρεάζονται απο τη βροχή και τα ποτίσματα , να αντέχουν στην ηλιακή ακτινοβολία και να είναι ανθεκτικά σε μηχανικές καταπονήσεις ( π.χ το χτύπημα μιας μπάλας).Εκτός απο την χρήση τους για  τον καλωπισμό του οικήματος θα πρέπει να δίδουν το φως που απαιτείται για ασφάλεια αλλά και άνεση ή για εορταστική ατμόσφαιρα στους χώρους αυτούς.
Αν η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνει χαμηλά σε σημεία που είναι προσιτά απο όλους, σε  μονοκατοικίες  και κήπους ,ακόμα σε γκαράζ ή σε μπάρμπεκιου αυξάνεται η επικινδυνότητα , για αυτό θα πρέπει η επιλογή τους να γίνεται πάντα σε συνεργασία με αδειούχο ηλεκτρολόγο όπως και εγκατάσταση τους .
Γενικά , στις  ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εξωτερικών χώρων κατοικιών και ιδιαίτερα στα φωτιστικά που χρησιμοποιούνται στους χώρους αυτούς ,οι κίνδυνοι που ελοχεύουν είναι ασύγκριτα περισσότεροι  απο τα λοιπά κρεμαστά ή επίτοιχα φωτιστικά  που χρησιμοποιούνται στους εσωτερικούς χώρους  λόγω των εξωτερικών συνθηκών (  ήλιος ,βροχή , χαλάζι , χιόνι)  αλλά και λόγω της φυσικής φθοράς  που αναμένεται απο τη χρήση , σε συνάρτηση με την προσβασιμότητα  τους  σε αυτά .φαναρι μονό
Να έχουν βαθμό προστασίας   τουλάχιστον IP 54 καλύτερα  IP 65
Να έχουν απαραίτητα σήμα CE
Να επισημαίνεται ότι αντέχουν σε ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα τα πλαστικά μέρη)
-Να ορίζουν ξεκάθαρα την μέγιστη ισχύ για κάθε τύπο λαμπτήρα που μπορούν να δεχθούν και βέβαια οι λαμπτήρες να μην ξεπερνούν την ισχύ που ορίζεται απο τον κατασκευαστή του φωτιστικού.
Αν ένα φωτιστικό έχει πολύ φθηνή τιμή , ή είναι σε ¨προσφορά ¨ να είστε επιφυλακτικοί .Ίσως  καλύτερα να μην το αγοράσετε ,ιδιαίτερα αν διαπιστώνετε ότι δεν εκπληρώνει κάποια απο τις παραπάνω απαιτήσεις .Πιθανόν ,εκτός απο την επικινδυνότητα , ο χρόνος ζωής του μπορεί να αποδειχθεί μικρός  και θα χρειαστεί σύντομα αντικατάσταση.
-Εντυπωσιακά φωτιστικά σε νίκελ ,αλουμίνιο , χρυσό  μπορεί να  είναι πολύ ωραία και χελώνα αλλά  διαπιστώνεται συχνά  ότι  είναι κατώτερα των προσδοκιών  .Ειδικά σε παραθαλάσιες περιοχές η πράξη έχει δείξει ότι τα μόνα φωτιστικά που αντέχουν στις συνθήκες που επικρατούν  εκεί είναι  οι καραβοχελώνες .
-Με βασικό σκοπό την ασφάλεια απο ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά δεν είναι σωστό να γίνονται  τσιγκουνιές σε αυτά τα φωτιστικά .Στους  εσωτερικούς  χώρους , ανάλογα με  τις τάσεις της μόδας  μπορεί τα έπιπλα και τα φωτιστικά να χρειαστούν  αλλαγές .Αντίθετα στα φωτιστικά εξωτερικού  χώρου συνήθως  τα αγοράζετε για να αντέξουν μια ζωή και βέβαια να λειτουργούν με ασφάλεια.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την εγκατάσταση  τους  :
-Να επιλέξετε αδειούχο , επαγγελματία ηλεκτρολόγο ,ο οποίος θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ HD 384  και την ηλεκτρολογική νομοθεσία  .Έτσι θα  είστε σίγουροι ότι θα είστε ασφαλείς και δεν θα τρέμετε  κάθε φορά που βρέχει , μήπως  ακουμπήσει κάποιος  άνθρωπος ή ζώο  το φως στον κήπο ή δεν θα έχετε φως όταν το χρειάζεστε.
-Να ακούτε τον ηλεκτρολόγο σας, όταν  σας συμβουλεύσει για το σωστό σημείο τοποθέτησης  , για την ασφαλή διέλευση των καλωδίων και για τους κατάλληλους λαμπτήρες .Έτσι θα επιτύχετε ασφάλεια , καλύτερη απόδοση σε φως και την μέγιστη οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος .
-Οι διακοσμητές εξωτερικών χώρων  μπορεί να είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους ,όσον αφορά  την αρχιτεκτονική του κήπου  αλλά δεν μπορούν να σας εγγυηθούν και να αναλάβουν την ευθύνη  ασφάλεια για την ηλεκτρική σας εγκατάστασης  .Μόνο ο αδειούχος  ηλεκτρολόγος σας μπορεί .
– Εάν σε υπάρχουσα ηλεκτρική εγκατάσταση δεν έχετε ήδη   ρελέ διαρροής εντάσεως (αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη ) ζητήστε το ταχύτερο απο τον αδειούχο ηλεκτρολόγο σας να σας τοποθετήσει ένα ή περισσότερα που παρέχουν προστασία απο τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας  και πυρκαγιάς απο ηλεκτρικά αίτια.
Έχουμε βρεθεί μπροστά σε τραγικά λάθη στην τοποθέτηση  των φωτιστικών στους κήπους κυρίως , με εγκληματικές συνδέσεις στο έδαφος , με καλωδιώσεις χωρίς προστασία  και διαρροές στο έδαφος με κίνδυνο της ζωής . Η έγκαιρη πρόληψη κοστίζει πάντα λιγότερο απο ένα ατύχημα ή δυστύχημα !    Μεγάλη προσοχή !!!
 
Επιτρέπετε η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου εφόσον αναφέρεται  η πηγή .
.