Ο πίνακας είχε ρελέ και μου το έβγαλαν .Πειράζει;

 Το ρελέ διαρροής εντάσεως (αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης ) παρέχει  προστασία απο τον κίνδυνο foto releηλεκτροπληξίας  και πυρκαγιάς απο ηλεκτρικά αίτια.

Το ρελέ διαρροής εντάσεως  τοποθετείται υποχρεωτικά τις νέες εγκαταστάσεις  και στις παλαιές εγκαταστάσεις(ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Φ Α 50/12081/642/2006 – ΦΕΚ Β’/1222/5.9.2006 για την υποχρέωση τοποθέτησης ρελέ διαρροής εντάσεως σε επαγγελματικούς και μη χώρους ) γιατί προστατεύει τον καταναλωτή απο διαρροή σε συσκευή ή κύκλωμα .

Το ρελέ διαρροής εντάσεως δεν τοποθετήθηκε στην συγκεκριμένη εγκατάσταση για να ανεβάσει το κόστος της κατασκευής στον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ,αλλά για να παρέχει προστασία στους  καταναλωτές -χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας  και για το λόγο αυτό σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να βγεί.Δεν  υπάρχει  καμία δικαιολογία .

Σε περίπτωση βλάβης ,κρίνεται αναγκαία η άμεση αντικατάσταση του το συντομότερο απο αδειούχο ηλεκτρολόγο, με τα νόμιμα προσόντα  και γνώσεις .

Όταν το ρελέ διαρροής εντάσεως πέφτει  συχνά, θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσουμε τον  καθ΄ύλην αρμόδιο ,τον  αδειούχο ηλεκτρολόγο ,  για να κάνει έναν γενικευμένο έλεγχο στα ηλεκτρολογικά ,να εντοπίσει τη βλάβη και να την επιδιορθώσει.

 Αυτό που μπορείτε να κάνετε , είναι να  παρατηρήσετε   τη στιγμή που υπήρξε πτώση του ρελέ ,τι ακριβώς λειτουργούσε στο σπίτι , μήπως  συμβαίνει κάθε φορά που βάζετε  μια συσκευή στην πρίζα π.χ ένα σεσουάρ .Θα είναι πολύ χρήσιμες αυτές αυτές οι επισημάνσεις και βοηθητικές προς τον ηλεκτρολόγο.

Μην ξεχνάτε : όταν πονάει το πόδι μας  δεν το κόβουμε  για να περάσει , αλλά απευθυνόμαστε στον ορθοπεδικό, τον ειδικό γιατρό που έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να μας θεραπέυσει .

Επομένως όταν πέφτει το ρελέ διαρροής στον ηλεκτρικό πίνακα , σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να το αφαιρέσουν αλλά ζητούμε απο τον νόμιμο αδειούχο ηλεκτρολόγο να ¨θεραπεύσει  ¨ το πρόβλημα .

Επιτρέπετε η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή όλου του άρθρου εφόσον αναφέρεται  η πηγή .