Λάμπες πυρακτώσεως , γιατί αντικαταστάθηκαν απο λάμπες οικονομίας;

Λάμπες πυρακτώσεως , γιατί αντικαταστάθηκαν απο λάμπες οικονομίας;

λαμπες οικονομιας Από την 1η Σεπτεμβρίου  του 2012 , τέθηκε σε εφαρμογή  η κοινοτική οδηγία  που απαγορεύει την κυκλοφορία λαμπτήρων  πυρακτώσεως, δηλαδή τις διάφανεις και γάλακτος λάμπες  που όλοι γνωρίζουμε και  ακόμα υπάρχουν στα σπίτια μας,προκειμένου στο εξής να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και στη συνέχεια λάμπες led.

Ποιοί ήταν όμως οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αλλαγή  ;

Kυρίως   οικονομικοί  αλλά και περιβαλλοντικοί.

Η χρήση τους «φούσκωνε» τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Και παρά το ότι το κόστος αγοράς φάνταζε αμελητέο ( 1 εως 2 ευρώ), συνυπολογίζοντας τόσο το ρολόι της ΔΕΗ όσο και τον περιορισμένο χρόνο ζωής τους (1 περίπου χρόνο ή 1.000 ώρες), το πραγματικό κόστος σε βάθος πενταετίας έφτανε τα 78 ευρώ.

Το περιβαλλοντικό «κόστος», φυσικά, ήταν ακόμα πιο δυσβάσταχτο για τον πλανήτη: το 90% της ενέργειας που καταναλώναμε μετατρεπόταν σε θερμότητα, ανεβάζοντας και τη θερμοκρασία του μικροκλίματος, π. χ. του σπιτιού μας. Εν ολίγοις, «ανάβοντας» μια λάμπα επιβαρύναμε την ατμόσφαιρα με επιπλέον 150 κιλά διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

 Οι  νέοι λαμπτήρες   εξοικονόμησης ή  λάμπες οικονομίας  όπως  συνηθίζουμε να τις λέμε, έχουν πολλαπλά οφέλη:
  • καταναλώνουν 4 με 5 φορές λιγότερη ενέργεια
  • έχουν διάρκεια ζωής από 6.o00 έως 15.000 ώρες (8 έως 12 χρόνια)

Στην αρχή  ήταν ακριβές όμως με την πάροδο του χρόνου και και την αύξηση των πωλήσεων οι τιμές έπεσαν και πλέον υπάρχει μεγάλη γκάμα   και η τιμή τους είναι ανάλογη με το χρόνο ζωής τους.

Πλεονέκτημα τους η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους και  η μεγαλύτερη τους  απόδοση.

Μια λάμπα εξοικονόμησης 20 Watt φωτίζει όπως μια λάμπα πυρακτώσεως 100 Watt.

Με τη χρήση της εκλύονται μόλις 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο.

 ΠΡΟΣΟΧΗ : Επειδή  εμπεριέχουν  υδράργυρο δέν πρέπει να τις σπάμε , δεν πρέπει να τις πετάμε σε απλό κάδο αλλά μόνο στους κάδους ανακύκλωσης  λαμπών

Στα γραφεία του συλλόγου μας  διαθέτουμε κάδο ανακύκλωσης λαμπών   για την εναπόθεση των λαμπών αυτών.