Θερμός / Ψυχρός φωτισμός .Τι να επιλέξω ;

Θερμός / Ψυχρός φωτισμός .Τι να επιλέξω ;
Η θερμοκρασία χρώματος είναι αυτή που καθορίζει πόσο θερμό ή ψυχρό είναι το φως ,έτσι  η χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος παράγει πιο ζεστό και χαλαρωτικό φωτισμό, ενώ η υψηλότερη πιο ψυχρό και δυναμικό φως .Τα δύο αυτά είδη φωτός χρησιμοποιούνται εξίσου ανάλογα με την περίπτωση και μερικές φορές και τα δύο με τον κατάλληλο συνδυασμό .
 κατάλογος5
 Η Σχετική Θερμοκρασία Χρώματος ή Θερμοκρασία Χρώματος, αποδίδει την χρωματική εντύπωση που έχει μια φωτεινή πηγή.Η Θερμοκρασία Χρώματος μετριέται σε βαθμούς K  (Kelvin) και κυμαίνεται από 2700 K έως 6500 K για τις περισσότερες φωτεινές πηγές.
Ενδεικτικά ένας λαμπτήρας με θερμό λευκό χρώμα φωτός έχει Θερμοκρασία Χρώματος από 2700 K έως 3000 K  και  εκπέμπει περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό κόκκινης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δίνοντας την εντύπωση«θερμού»φωτός. Αυτός είναι και ο πιο συχνός τύπος λαμπτήρα.
Πιο σπάνια χρησιμοποιούνται λαμπτήρες με χρώμα 4000  Κ που δεν είναι ούτε θερμοί ούτε ψυχροί , αποτελούν όμως ιδανική λύση αν συνδυαστούν  με κάποιο από τα άλλα είδη χωρίς να κουράζουν και κυρίως χωρίς να δημιουργούν μεγάλη αντίθεση.
Ένας λαμπτήρας  με φως λευκό(ημέρας) με Θερμοκρασία Χρώματος 6000K-6500°K εκπέμπει φως που περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό μπλε ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και δίνει την αίσθηση του «ψυχρού»φωτός.
images7
Το θερμό φως ,είναι φιλικό προς τον χρήστη και είναι ιδανικό για χώρους ξεκούρασης και  ηρεμίας όπως το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό ,δημιουργεί μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και αναδεικνύει  καλύτερα τα χρώματα .
images6
Το ψυχρό φως από την άλλη είναι ιδανικό για την κουζίνα που απαιτείται περισσότερο φως , για το μπάνιο και κυρίως  για επαγγελματικούς χώρους , λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης του . Δημιουργεί αρνητική διάθεση αν είναι έντονο αλλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά  μπορεί να δώσει ενδιαφέρον και δυναμικό αποτέλεσμα.
Τέλος υπάρχουν ειδικοί χρωματισμοί για  επαγγελματικού χώρους με ιδιαιτερότητες  όπως αρχαιολογικοί χώροι , ανθοπωλεία, καταστήματα καλλυντικών κ.α .
Σας συμβουλεύουμε να συζητήσετε με  τον ηλεκτρολόγο σας , να ανιχνεύσετε μαζί τις προσωπικές  σας ανάγκες  ώστε να επιτύχετε  το επιθυμητό αποτέλεσμα για οικονομία και αντοχή στο χρόνο.