Προεκτάσεις ,πολύπριζα, ταφ.Οδηγίες για ασφαλή χρήση

Προεκτάσεις ,πολύπριζα, ταφ.Οδηγίες για ασφαλή χρήση

Με την πρόοδο της τεχνολοπολυπριζογίας   και τις αλλαγές που επιτελούνται στην  κοινωνία μας   όσον αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο και τις νέες του  ανάγκες , επιτελούνται και αλλαγές και  στον οικιακό  του εξοπλισμό .

Ο αριθμός των των ηλεκτρικών μικροσυσκευών   που χρησιμοποιούνται πλέον σε κάθε ελληνικό σπίτι είναι πολύ μεγαλύτερες  απο ότι ήταν  5 ή 10 έτη πριν.  Τότε θα μας φάνταζε αδιανόητο αυτό που σήμερα είναι κοινός τόπος. 

Το σύγχρονο  σπίτι  έχει φούρνο  μικροκυμάτων,  μηχανή  espresso , laptop  , φορητό υπολογιστή  ,  εκτυπωτή,  υγραντήρες, σύγχρονα imagesθερμαντικά σώματα , θερμαινόμενες κουβέρτες  κ.α  και για το λόγο αυτό , η ανάγκη για επιπλέον πρίζες  είναι μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη .

Το κόστος της εγκατάστασης νέων πριζών στις οικίες θεωρείται μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζεται ειδικό ηλεκτρολόγο και πιθανόν το σημείο που θα παρέμβει να χρειαστεί και βάψιμο.

Η  σύγχρονη τεχνολογία  του δίνει τη δυνατότητα με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων κοπής να εγκαταστήσει εύκολα μία νέα πρίζα στο χώρο που επιθυμούμε, αλλά παρόλα αυτά ,η λύση της αγοράς μίας προέκτασης ρεύματος είναι πιο απλή και οικονομική .

 Συμβουλή :Χρησιμοποιείται καλώδια προέκτασης ( μπαλαντέζες) και πολύπριζα , μόνο σε προσωρινή βάση  ποτέ ως  υποκατάστατο μιας μόνιμης εγκατάστασης . 

Ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες για την αποφυγή  φωτιάς και την ασφαλή χρήση τους :

1. Διατηρείτε πάντα την  προέκταση χαλαρή  . Ενα τεντωμένο καλώδιο μπορεί να  μεταφέρει την ένταση στις πρίζες και τους υποδοχείς και  να αυξήσει το δυναμικό . Ακόμα μπορεί να κοπεί  εσωτερικά και να φθαρεί .

2.  Οταν μια προέκταση είναι πολλά μέτρα , θα πρέπει οπωσδήποτε να ξετυλιχτεί ακόμα και αν δεν χρειάζεται γιατί  υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης και φωτιάς .

3. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που μπορεί να κόψουν  την μόνωση, σε ένα  καλώδιο επέκτασης ,εκθέτοντας τα γυμνά του καλώδια .

4. Μην τοποθετείτε καλώδια επέκτασης κοντά σε σημεία όπως πόρτες και παράθυρα που μπορούν με την κίνηση τους να τα κόψουν.

5.Μην χρησιμοποιείτε καρφιά ή συρραπτικά  σε καλώδια  επέκτασης στον τοίχο , μόνο τα κατάλληλα στερεωτικά που δεν τραυματίζουν τα καλώδια ( ρόκα )

6.Μην αφήνετε τις προεκτάσεις να έρθουν σε επαφή με λάδι ή αλλά διαβρωτικά υλικά

7.Ποτέ μην αποσυνδέετε  ένα καλώδιο επέκτασης τραβώντας το απο το καλώδιο .Πάντα να αποσυνδέεται κρατώντας σταθερά απο το φίς.

8.Πρίν τη χρήση καλωδίου επέκτασης σε  μια υγρή περιοχή  ή σε εξωτερικό χώρο , βεβαιωθείτε ότι  είναι σχεδιασμένη για εξωτερική χρήση .

9.Μην παραφορτώνετε την μπαλαντέζα βάζοντας ταφ ή σταυρούς  , υπάρχει όριο στα αμπέρ που αντέχει ανάλογα με την διατομή του καλωδίου  .

10.Τα ταφ και οι σταυροί σούκω δεν πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που  να έχουν επαφή με το νερό . Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους (βεράντες)

11.Επειδή η χρήση τους ενέχει κινδύνους ελέγξτε ότι υπάρχει ρελέ διαρροής εντάσεως  για να σας προστατέψει σε περίπτωση διαρροής .

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος  των παραφορτωμένων  πολύπριζων και των ταφ και σταυρό σούκω δείτε μερικές φωτογραφίες :

πολυπριζα φορτωμενα 1 πολυπριζα φορτωμενα 2 πολυπριζα φορτωμενα 3