Θερμό ή Ψυχρό φως ; Ποιά η διαφορά

Η θερμοκρασία χρώματος είναι αυτή που καθορίζει πόσο θερμό ή ψυχρό είναι το φως ,έτσι  η χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος παράγει πιο θερμό και χαλαρωτικό φωτισμό, ενώ η υψηλότερη πιο ψυχρό και δυναμικό φως .Τα δύο αυτά είδη φωτός χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις
 κατάλογος5
 Η Σχετική Θερμοκρασία Χρώματος ή Θερμοκρασία Χρώματος, αποδίδει την χρωματική εντύπωση που έχει μια φωτεινή πηγή.Η Θερμοκρασία Χρώματος μετριέται σε βαθμούς °K  (Kelvin) και κυμαίνεται από 2700°K έως 6000°K για τις περισσότερες φωτεινές πηγές.
Ενδεικτικά ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως με θερμό λευκό χρώμα φωτός έχει Θερμοκρασία Χρώματος περίπου 2700°K, το φως που εκπέμπει περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό κόκκινης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και δίνει την εντύπωση«θερμού»φωτός.
Ένας λαμπτήρας φθορισμού με φως λευκό(ημέρας)με Θερμοκρασία Χρώματος 6000°K-6500°K εκπέμπει φως που περιέχει αρκετά μεγάλο ποσοστό μπλε ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και δίνει την εντύπωση«ψυχρού»φωτός.
images7
Το θερμό φως , που προτιμάται συνήθως ,είναι φιλικό προς τον χρήστη και αποπνέει μια φιλικότητα στο χώρο .Είναι ιδανικό για χώρους ξεκούρασης και  ηρεμίας όπως το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό ,δημιουργεί μια πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα και αναδεικνύει  καλύτερα τα χρώματα .
images6
Το ψυχρό φως από την άλλη είναι ιδανικό για επαγγελματικούς χώρους , μιας και φωτίζει περισσότερο τον χώρο , κάνει τους χώρους πιο απόκοσμους και μυστηριακούς όταν χρησιμοποιείται σε οικίες . Δημιουργεί περίεργη διάθεση, συνήθως αρνητική αλλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν είναι πολύ έντονο  μπορεί να δώσει ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Σε κάποιους χώρους χρειάζονται ψυχρά και θερμά φώτα , αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ιδανικός φωτισμός επαφίεται στο προσωπικό γούστο του χρήστη και είναι αξιοσέβαστο.
Εμπιστευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το φως  και μαζί να διαλέξετε τους ιδανικούς χρωματισμούς για το χώρο σας καθώς  και τον κατάλληλο συνδυασμό φωτιστικών και λαμπών, για  οικονομία και αντοχή στο χρόνο.
Επιτρέπεται η αντιγραφή μέρους ή όλου του άρθρου εφόσον αναγράφεται η πηγή