Συνέπειες μιας κακής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης -Θάνατοι

Συνέπειες μιας κακής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης -Θάνατοι

 

Το μεγάλο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, εγκυμονεί  εξίσου μεγάλους κινδύνους  για τους  καταναλωτές -χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι μόνο για αυτούς .

Οι συνέπειες μιας κακής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης είναι πολλαπλές και εμπλέκουν  τους εξής:

Τους καταναλωτές -χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας, που υφίστανται πρώτοι τις επιπτώσεις μιας επικίνδυνης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και  κινδυνεύουν με σοβαρό τραυματισμό ή  θάνατο απο ηλεκτροπληξία 

-Τους ιδιοκτήτες –  χρήστες των καταστημάτων  και οικιών  που αποποιούνται την ευθύνη που έχουν , έχοντας (ή θέλουν  να έχουν )άγνοια του νόμου(ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Φ Α 50/12081/642/2006 – ΦΕΚ Β’/1222/5.9.2006 για την υποχρέωση τοποθέτησης ρελέ διαρροής εντάσεως σε επαγγελματικούς και μη χώρους .Τον έλεγχο της συμμόρφωσης της εγκατάστασης με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 και της σχετικής νομοθεσίας (Υ.Α. Φ.7.5/1816/88/ 27.2.2004 ,Υ.Α.ΦΑ΄50/12081/642 /26.7.2006, Υ.Α. Φ.50/503/168/19.04.2011) και έκδοση ΥΔΕ και ΥΔΚΕ μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων . Τον επανέλεγχο κατά τα προβλεπόμενα κατά το νόμο διαστήματα (ΥΑ Φ.7.5/1816/88 – ΦΕΚ 470B/5.3.2004 άρθρο 5) π.χ για τα καταστήματα μαζικής εστίασης είναι 1 έτος ).

-Τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη που κινδυνεύει και ο ίδιος απο ηλεκτροπληξία , λόγω απειρίας , είτε λόγω ημιμάθειας ( γιατί η ημιμάθεια είναι χειρότερη απο την αμάθεια),είτε λόγω φόρτου εργασίας , είτε λόγω απροσεξίας, στο κάτω κάτω λάθη γίνονται, αλλά  με τραγικές συνέπειες.

Τον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται πλήρως, ότι με την έκδοση των Υ.Δ.Ε και Υ.Δ.Κ.Ε αναλαμβάνει  την ευθύνη της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας ή του επαγγελματικού χώρου για το διάστημα που αναγράφουν τα έντυπα Δείτε περισσότερα στο άρθρο για τις Υ.Δ.Ε

-Τους   πάσης ειδικότητας ¨παράτυπους  ηλεκτρολόγους ¨  που απλοποιούν το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη   και  θεωρούν ότι είναι πολύ απλό να το ιδιοποιηθούν , έχοντας πλήρη άγνοια του αντικειμένου και αποτελούν  μέγα κίνδυνο για όλους .

Συμπέρασμα : Η Ηλεκτρολογική Νομοθεσία  όσο δαιδαλώδης και αν είναι και τα εναρμονισμένα με τα  Ευρωπαικά Πρότυπα δέν έχουν σκοπό να   μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας  τους καταναλωτές – χρήστες ηλεκτρικής  ενέργειας και  να  προσθέσουν όγκο εργασίας στους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες  με  την έκδοση Υ.Δ.Ε και Υ.Δ.Κ.Ε  αλλά να τους  προστατέψουν όλους ανεξαιρέτως .

Για του λόγου του αληθές σας παραθέτουμε το άρθρο του Καθηγητή κ.Σαρρή που έχει κάνει αξιόλογη έρευνα και καταγραφή των περιστατικών και σίγουρα θα σας συγκλονίσει Ηλεκτροπληξίες στην Ελλάδα

Ακόμα και  εμείς, όταν αναζητήσαμε τους θανάτους απο ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα  τα τελευταία έτη  στο διαδίκτυο ,σοκαριστήκαμε απο τον  αυξανόμενο αριθμό  τους  , τις αιτίες των θανάτων  και αντιληφθήκαμε το μέγεθος του προβλήματος .