Βασικοί κανόνες προστασίας απο τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και φωτιάς

Βασικοί κανόνες προστασίας απο τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και φωτιάς

-Απόφευγε να χρησιμοποιείς ηλεκτροδοτούμενα εργαλεία ή συσκευές όπου υπάρχει υγρό περιβάλλον. εικόνα κανόνες προστασίαςΕάν αυτό είναι απαραίτητο, βεβαιώσου προηγουμένως ότι ο εξοπλισμός είναι κατάλληλος για τη χρήση όπου τον προορίζεις, ότι είναι καλά γειωμένος ή ότι φέρει διπλή μόνωση και η πρίζα που θα τον τροφοδοτήσει καλύπτεται απο ρελέ διαρροής.
-Μη διατηρείς στο δωμάτιο όπου λούζεσαι  ή κάνεις μπάνιο ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα που δεν είναι κατασκευασμένο για χρήση σε αυτόν τον χώρο  διότι λόγω της υγρασίας υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας .
-Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών (σεσουάρ)όταν είστε σε μπανιέρα ή ντουζιέρα.Αυξημένος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας .                                                                                                                                    

-Μην βάζετε σούκο φις σε τριπολικές πρίζες .Δεν υπάρχει συνέχεια γείωσης άρα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

-Μην βάζεις στην πρίζα το σίδερο ή την τοστιέρα δίπλα σε νεροχύτη.
-Απόφευγε να χρησιμοποιείς ηλεκτρικές συσκευές όπου τα χέρια σου είναι δυνατόν ν’ αγγίζουν την ίδια στιγμή συσκευή και βρύση νερού ή άλλα γειωμένα αντικείμενα.
-Όταν βάζεις μια συσκευή στην πρίζα ή ανοίγεις ένα διακόπτη να μην έχεις τα χέρια σου βρεγμένα
-Πρόσεχε ιδιαίτερα ν’ αποφεύγεις την επαφή μ΄εναέρια σύρματα όταν κάνεις εγκατάσταση κεραίας τηλεόρασης όταν χρησιμοποιείς σκάλα από αλουμίνιοδένεις το ιστίο στο κατάρτι της βάρκας κλπ  Ειδικότερα, σε πυλώνες δεν είναι επικίνδυνη μόνο η επαφή, κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου για ξύλινους και 2 μέτρων για μεταλλικούς πυλώνες
-Οι  κυλινδρικές πορσελάνινες ασφάλειες και οι αυτόματες ασφάλειες στον ηλεκτρικό πίνακα είναι “ασφαλιστικές βαλβίδες” που παρέχουν προστασία σε περίπτωση υπερφόρτισης ή βραχυκυκλώματος . Εάν η κυλινδρική ασφάλεια  καεί ή πέσει η αυτόματη ασφάλεια ή πέσει το ρελέ διαρροής , αυτό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ανωμαλία – πρόβλημα σε ηλεκτρική συσκευή ή στην εγκατάσταση.
-Όταν πέφτει το ρελέ διαρροής εντάσεως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ρελέ  έχει χαλάσει .Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι ένα βραχυκύκλωμα ή μια διαρροή ρεύματος κάπου στην εγκατάσταση ή σε κάποια συσκευή. Εάν επαναλαμβάνεται συχνά, θα πρέπει να γίνει έλεγχος οπωσδήποτε απο αδειούχο ηλεκτρολόγο.
-Ποτέ μην βάζετε καινούργιες ασφάλειες με πιο πολλά αμπέρ από την ασφάλεια που αφαιρείται. Οι περισσότερες καλωδιώσεις στα σπίτια έχουν προβλεφθεί για ασφάλεια 10 Αμπέρ.Υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της εγκατάστασης και πυρκαγιάς .
-Τα πολύπριζα, τα ταφ και οι σταυροί σούκω έχουν κατασκευαστει να αντέχουν για  συγκεκριμένα αμπέρ που  αναγράφονται πάνω τους . Μην τα παραφορτώνετε γιατί λόγω υπερθέρμανσης μπορεί να αρπάξουν φωτιά .

Μην καλύπτεται πολύπριζα και μπαλαντέζες με χαλιά και μοκέτες ή κουρτίνες , μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς .

Με την πολύτιμη βοήθεια του κ.Σαρρή

Απαγορεύεται η αντιγραφή μέρους ή όλου του άρθρου χωρίς αναφορά στην πηγή